torsdag 19 februari 2009

Riktig kyla, det finns bara i Norrland...

Jävlar i min gata vad kallt det är, nu. Minus 19 när jag skulle gå till tidningen i morse. Minus 13 nu, ungefär. Det är kyligt. Om man inte varit i Norrland och upplevt kyla som denna är det nog svårt att föreställa sig. Det kan bli hemskt kallt i Skåne också, även om det bara är nollgradigt. Men här... Torr, bitande luft som tar sig in överallt.

I början känns det ok, inte så farligt. Man går runt i sina långkallingar, mössa, skidhandskar, sjal och vinterjacka, tycker man är rätt välisolerad, förberedd för vinterns kyla. Man kommer ett kvarter ungefär. Sen börjar öronen domna bort under mössan, dess ylle förmår inte stänga kylan ute. Sen börjar det bita i kinderna, hakan förlorar känsel, näsan snorar allt mer okontrollerat.

Måste dra upp sjalen, tar av handskarna, händerna förfryser sånär. När man kommit ungefär halvägs börjar även den sista bastionen brissera, då innerlåren blir ömma av den kalla luften. Det blir svårt att ta sig fram, blicken blir suddig, det finns bara en tanke, komma fram. Till värmen.

Så känns norrlandskylan. Riktig vinter, som det ska vara!

Inga kommentarer: